ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ, ПРИ ВИБОРІ WI-FI-роутера



ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ, ПРИ ВИБОРІ WI-FI-роутера

 

Швидкість підключення - перше, на що звертає увагу покупець, хоча це дуже оманливий параметр. Теоретична максимальна швидкість навіть самих недорогих сучасних роутерів становить 150 Мбіт/с (мегабіт в секунду), в той же час мало хто з провайдерів може надати реальних хоча б 100 Мбіт/с (а реально це зазвичай 10-40 Мбіт/с), тому стає зрозуміло, що приваблива фраза "до 1300 Мбіт/с" (802.11ac) в практичних умовах означає те, що реально при роботі в Інтернеті різниці з дешевими роутерами не буде ніякої. Ще один маркетинговий хід - швидкість передачі WI-FI роутера на упаковці це сума швидкостей віддачі і прийому. Тобто якщо написано WI-FI 150 Мбіт/с це означає що максимальна швидкість заванатаження буде 75 Мбіт/с і відвантаження теж 75 Мбіт/с. На швидкість передачі WI-FI сигналу негативно впливають сусідські WI-FI роутери.

 

Радіус дії - здавалося б, все просто, адже зазвичай вказують відстань поза і всередині приміщень, все ясно і зрозуміло. Але ці значення дуже відносні, особливо всередині приміщень, так як парочка хороших залізобетонних стін зведе нанівець сигнал навіть найпотужнішого роутера, тому по-справжньому важливими є дві наступних характеристики.

 

Потужність передавача - його назва говорить сама за себе і він дійсно важливий. Більшість бюджетних роутерів мають потужність передавача близько 17 дБм або навіть менше, чого зазвичай досить для того, щоб більш-менш впевнено "пробити" лише 2 стіни. Максимальна потужність, дозволена законодавством більшості країн для діапазону 2.4 ГГц, дорівнює 20 дБм (100 мВт) - вони і рекомендуються до покупки. Варто мати на увазі, що деякі Wi-Fi-роутери мають технічну можливість працювати на набагато більшій потужності, зазвичай до 27 дБм (500 мВт), тому вони відповідно до місцевого законодавства штучно знижують свою потужність.

 

Коефіцієнт підсилення антени вводить багатьох користувачів в оману, так як в дійсності самі антени - це пасивні пристрої і нічого самі не підилюють, вони тільки можуть вужче направляти сигнал. Наприклад, чим вище коефіцієнт підсилення всеспрямовані антени, тим більше енергії передавача йде в сторони, перпендикулярні осі антени, і тим менше енергії передавача йде вгору і вниз. Таким чином, більш потужна антена не є універсальним рішенням, так як дає можливість набагато далі "пробити" сигнал в сторони, але при цьому "забираючи" його зверху і знизу.

 

Кількість і тип антен. При використанні декількох антен їх енергія не підсумовується, тому це не дозволить "пробити" більшу кількість стін, а тільки зробить зв'язок більш стабільним. Різниця в якості покриття роутерами на одній антені і двох антенах значна, а от різниця між дво- і триантенними пристроями майже відсутня, останні зручно використовувати лише тоді, коли сигнал необхідно передати також і між поверхами. Щоб покрити якомога більший простір одноповерхового будинку або квартири, необхідно встановлювати антени вертикально або під невеликим кутом одна відносно іншої.

Вбудовані антени мають слабкий коефіцієнт підсилення, тому поширюють сигнал майже рівномірно на всі боки і можуть бути корисні виключно в невеликих приміщеннях або для доступу до мережі з сусідніх поверхів. Для стабільного сигналу в одноповерховому будинку або квартирі рекомендується купувати Wi-Fi-роутери на 2 антени з коефіцієнтом підсилення не менше 5 дБі.

 

Стабільність роботи і прошивка. Програмісти - звичайні люди і можуть помилятися, а всі їхні помилки здатні виявити тільки користувачі вже в процесі роботи. Тому на кожен роутер постійно випускаються оновлення програмного забезпечення (firmware, прошивки), які зазвичай виправляють недоліки і іноді розширюють функціональність. Щоб не потрапити на нестабільно працюючу "сиру" прошивку, рекомендується не купувати найновіші, дуже рідкісні або ексклюзивні моделі роутерів. Імовірність того, що в масовій моделі, яка випускається вже більше року, є фатальні помилки, прямує до нуля.

 

Дизайн. Останнє, на що необхідно звертати увагу, так як він важливий лише в офісах і навіть дуже часто красиві зовні моделі мають всеспрямовані антени вбудованого типу, які в принципі не можуть бути дуже хорошими.

ПІДКЛЮЧЕННЯ ОПЛАТА АКЦІЇ Документи СТАТИСТИКА ПРО НАС ВАКАНСІЇ КОНТАКТИ
«КС» +38 097 455-20-24; Інтернет Дунаївці; Інтернет Кам'янець-Подільський; Інтернет Чемерівці © 2020 www.fnb.ua Всі права захищені.